EN / NL

artist residence het witte pand

SWK030

SWK030

SWK030 creatieve huisvesting is een non-profitorganisatie met als doelstelling professionele kunstenaars, creatieve ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties een betaalbaar onderkomen te bieden in de gemeente Utrecht.

Wij huisvesten onze huurders in gebouwen die eigendom zijn van de stichting, en daarnaast op locaties die worden gehuurd van de gemeente, van woningcorporaties, vastgoedeigenaren zoals NS Stations, onderwijsinstellingen en van particulieren. Ook zijn wij gespecialiseerd in tijdelijk leegstandsbeheer.

Al vele jaren ontwikkelt, beheert en verhuurt SWK030 cultureel vastgoed, vaak in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht. Dit heeft in de afgelopen tien jaar geleid tot een aanzienlijke groei van het aantal vierkante meters permanente culturele bedrijfsruimte in de stad. Deze voorziening  dient als basis voor de totstandkoming van een breed scala aan kunstuitingen.

In 2013 beheren we ruim 30 locaties, waarvan het merendeel permanent is. Bij elkaar zijn dat 400 ruimten waarin dagelijks meer dan 600 kunstenaars en creatief ondernemers actief zijn. In totaal gaat het om ca. 25.000 vierkante meter werk-, repetitie- en tentoonstellingsruimte. Een paar in het oog springende panden zijn Cultuurhuis Stefanus in Overvecht, de clusters van atelierwoningen in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, en de tijdelijke ateliers in HAL 16 aan de Archimedeslaan.

Als faciliterende instelling levert SWK030 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het behoud van het culturele klimaat in de stad en regio Utrecht. Dat doen we door het verwerven en het beheer van panden, maar ook door huurders te stimuleren om samen te werken en uit te wisselen in hun gebouwen, door initiatieven van kunstenaars te ondersteunen, tijdelijke ruimten beschikbaar te stellen als presentatieruimten en soms door kleine financiƫle bijdragen te leveren aan publieke activiteiten. We besteden veel aandacht aan een optimale communicatie met onze huurders en het aanbieden van informatie op een overzichtelijke en eigentijdse wijze.