EN / NL

artist residence het witte pand

Het Witte Pand

Het Witte Pand

“Artist residence Het Witte Pand” is een verblijfsplek voor culturele bezoekers van Utrecht. Medewerkers, gasten en collega’s van creatief Utrecht die voor hun verblijf in de stad tijdelijk een plek nodig hebben kunnen zich in een van de vier appartementen huisvesten voor een speciaal cultureel tarief. 
Maar ook andere gasten zijn natuurlijk van harte welkom! Voor minimaal drie nachten tot zelfs enkele weken. Het Witte Pand is een initiatief van SWK030 creatieve huisvesting in samenwerking met de gemeente Utrecht.

HET WITTE PAND
Het Witte Pand is gevestigd in een voormalige dakpannendrogerij. Het is een beeldbepalend historisch gebouw langs de rivier de Vecht. Het Witte Pand is een van de laatst overgebleven restanten van de op scheepvaart georiënteerde industrie uit Utrecht. In de periode 2011-2013 is het pand door SWK030 volledig gerenoveerd en verbouwd tot Artist Residence voor de culturele sector. Het gebouw heeft sinds 2013 de status van gemeentelijk monument.

Er zijn vier ruime zelfstandige appartementen gecreëerd die ieder over twee verdiepingen beschikken. De hoge 1e verdieping voelt door de grote raampartijen, een nok van 6 meter hoog en de klassieke houten vloeren aan als een ruime loft. De werkkeuken en badkamer zitten op de begane grond en zijn van alle gemakken voorzien. Ieder appartement heeft zijn eigen sfeer gekregen door specifiek kleurgebruik en fotografie.

In de appartementen hangt op de verdieping  grootbeeldfotografie van Mike Roelofs, Jeroen Toirkens en Anaïs Lopez, geselecteerd door Fotodok, Space for Documentary Photography en huurder van SWK030.  Op de begane grond hangen foto’s uit verschillende series van de Utrechtse fotograaf Han Ernest.