EN / NL

artist residence het witte pand

Het Witte Pand

Het Witte Pand “Artist residence Het Witte Pand” is een verblijfsplek voor culturele bezoekers van Utrecht. Medewerkers, gasten en collega’s van creatief Utrecht die voor hun verblijf in de stad tijdelijk een plek nodig hebben kunnen zich in een van de vier appartementen huisvesten voor een speciaal cultureel tarief. 
Maar ook andere gasten zijn natuurlijk van harte welkom! Voor minimaal drie nachten tot zelfs enkele weken. Het Witte Pand is een initiatief van SWK030 creatieve huisvesting in samenwerking met de gemeente Utrecht.

HET WITTE PAND
Het Witte Pand is gevestigd in een voormalige dakpannendrogerij. Het is een beeldbepalend historisch gebouw langs de rivier de Vecht. Het Witte Pand is een van de laatst overgebleven restanten van de op scheepvaart georiënteerde industrie uit Utrecht. In de periode 2011-2013 is het pand door SWK030 volledig gerenoveerd en verbouwd tot Artist Residence voor de culturele sector. Het gebouw heeft sinds 2013 de status van gemeentelijk monument.

Er zijn vier ruime zelfstandige appartementen gecreëerd die ieder over twee verdiepingen beschikken. De hoge 1e verdieping voelt door de grote raampartijen, een nok van 6 meter hoog en de klassieke houten vloeren aan als een ruime loft. De werkkeuken en badkamer zitten op de begane grond en zijn van alle gemakken voorzien. Ieder appartement heeft zijn eigen sfeer gekregen door specifiek kleurgebruik en fotografie.

In de appartementen hangt op de verdieping  grootbeeldfotografie van Mike Roelofs, Jeroen Toirkens en Anaïs Lopez, geselecteerd door Fotodok, Space for Documentary Photography en huurder van SWK030.  Op de begane grond hangen foto’s uit verschillende series van de Utrechtse fotograaf Han Ernest.

SWK030

SWK030 SWK030 creatieve huisvesting is een non-profitorganisatie met als doelstelling professionele kunstenaars, creatieve ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties een betaalbaar onderkomen te bieden in de gemeente Utrecht.

Wij huisvesten onze huurders in gebouwen die eigendom zijn van de stichting, en daarnaast op locaties die worden gehuurd van de gemeente, van woningcorporaties, vastgoedeigenaren zoals NS Stations, onderwijsinstellingen en van particulieren. Ook zijn wij gespecialiseerd in tijdelijk leegstandsbeheer.

Al vele jaren ontwikkelt, beheert en verhuurt SWK030 cultureel vastgoed, vaak in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht. Dit heeft in de afgelopen tien jaar geleid tot een aanzienlijke groei van het aantal vierkante meters permanente culturele bedrijfsruimte in de stad. Deze voorziening  dient als basis voor de totstandkoming van een breed scala aan kunstuitingen.

In 2013 beheren we ruim 30 locaties, waarvan het merendeel permanent is. Bij elkaar zijn dat 400 ruimten waarin dagelijks meer dan 600 kunstenaars en creatief ondernemers actief zijn. In totaal gaat het om ca. 25.000 vierkante meter werk-, repetitie- en tentoonstellingsruimte. Een paar in het oog springende panden zijn Cultuurhuis Stefanus in Overvecht, de clusters van atelierwoningen in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, en de tijdelijke ateliers in HAL 16 aan de Archimedeslaan.

Als faciliterende instelling levert SWK030 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het behoud van het culturele klimaat in de stad en regio Utrecht. Dat doen we door het verwerven en het beheer van panden, maar ook door huurders te stimuleren om samen te werken en uit te wisselen in hun gebouwen, door initiatieven van kunstenaars te ondersteunen, tijdelijke ruimten beschikbaar te stellen als presentatieruimten en soms door kleine financiële bijdragen te leveren aan publieke activiteiten. We besteden veel aandacht aan een optimale communicatie met onze huurders en het aanbieden van informatie op een overzichtelijke en eigentijdse wijze.

locatie en omgeving

locatie en omgeving Het Witte Pand ligt in de buurt Hoogstraat en omstreken even buiten het centrum. Het is een kleinschalige, gemoedelijke en rustige woonwijk. Langs de Vecht is het 15 tot 20 minuten wandelen, of 5 minuten fietsen naar het centrum van Utrecht. De Vecht gaat via een historisch stukje stad vanzelf over in de Oude Gracht, het centrum van Utrecht.

Om de hoek van het Witte Pand zitten een verse bakker, een ijssalon en op loopafstand een uitgebreide supermarkt. Gemakkelijk bereikbaar zijn de winkels op de Amsterdamsestraatweg en het winkelcentrum Overvecht.  Aan de overkant van de straat ligt bovendien het Muziekhuis Utrecht. Een van de vele locaties in de stad waar je cultuur  kan beleven. Op de plattegrond zie je welke voorzieningen er nog meer te vinden zijn in de buurt van Het Witte Pand. 

cultureel tarief

cultureel tarief Artist Residence Het Witte Pand is gecreëerd om uitwisselingen met de Utrechtse culturele sector te faciliteren. Gasten die op uitnodiging van Utrechtse kunst- en cultuurinstellingen naar Utrecht komen en in Het Witte Pand willen verblijven, kunnen reserveren door een e-mail te sturen of telefonisch contact op te nemen. Voor deze gasten geldt een speciaal cultureel tarief.

Om in aanmerking te komen voor het culturele tarief dient de gast via de gelieerde kunstorganisatie een aanvraag in te dienen. Onder kunstorganisaties verstaan wij onder andere musea, onderwijsinstellingen, festivalorganisaties en huurders van SWK030.